Share the news

Η νίκη κατα της πανδημίας δίνει τη σκυτάλη για τη θεραπεία της Ελληνικής οικονομίας.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Η Ελληνική επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας διέλυσε το στερεότυπο του απείθαρχου Έλληνα και αναθέρμανε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την ηθική ζημιά απο τη δεκαετή στοχοποίηση της χώρας ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση με ταχύτητα εμπιστεύτηκε την επιστήμη στο πρόσωπο του Σ. Τσιόδρα ο οποίος και το 2014 είχε ανιχνεύσει και προλάβει έγκαιρα πιθανούς φορείς του SARS. Το σωστό επιστημιολογικό μοντέλο που υιοθετήθηκε οδήγησε στον περιορισμό της πανδημίας και η εξαιρετική επικοινωνιακή διαχείρηση γαλήνεψε την κοινωνία, ενεργοποίησε τις κοινές αξίες της και ανακούφισε την τραυματισμένη της αυτοπεποίθηση.

Η Ελλάδα μετά απο δεκαετίες διαφημίστηκε δωρεάν σε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι είναι ένας ασφαλής παράδεισος υγειονομικά. Η αξία αυτής της διαφήμισης είναι μοναδική και δημιουργεί μελλοντικά οικονομικά μερίσματα για την οικονομία. Μπορεί το 2020 η ύφεση να είναι τεράστια, όμως σε μακροχρόνιο ορίζοντα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του Ελληνικού ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά.

Ο θεραπευτής της Ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη απο τον θεραπευτή Τσιόδρα και να διεισδύσει βαθιά στην ψυχολογία του Έλληνα όπως ο επιτυχημένος καθηγητής.

Θα πρέπει να ανακουφίσει και να απελευθερώσει το τραυματισμένο συλλογικό υποσυνείδητο του μέσου Έλληνα ο οποίος υποφέρει απο τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί λόγω των συνεχών οικονομικών κρίσεων που χτυπάνε ασταμάτητα τη χώρα απο το 2008.

Θα πρέπει να φτιάξει ένα επιτυχημένο μοντέλο για να ξαναβάλει στο οικονομικό παιχνίδι εκατομμύρια Έλληνες που βρίσκονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Θα πρέπει να βρεί τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ οικονομικών κινήτρων και συμπεριφορικής επιστήμης, να δημιουργήσει νέα εργαλεία ρευστότητας και να τα συνδυάσει με υπάρχοντα για να αναδιαρθρώσει επιτυχημένα τα χρέη των πολιτών. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση να πάρει ρίσκο νέων πολιτικών και δημιουργική διαύγεια για να έχει την εφευρετικότητα που θα χρειαστεί.

Νέοι Θεσμοί όπως ο οικογενειακός οικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να αναδειχθούν και να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ανασυνταχθούν. Νέα εργαλεία μικροπιστώσεων θα μπορούσαν να συνδυαστούν για την αναδιαρθρώση ιδιωτικού χρέους και να παρέχουν μία περίοδο χάριτος απαραίτητη για την οικονομική επανεκκίνηση. Μικρές συμπεριφορικές αλλαγές στις ρυθμίσεις και τις χρηματοδοτήσεις μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι στην οικονονομία.

Η επανεκκίνηση της Παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα ρευστότητας στην ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια και ίσως χωρίς τις τιμωρητικές ρήτρες του παρελθόντος. Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να θεραπεύσει την οικονομία της και ανακτήσει την κυριαρχία της μετά απο δεκαετίες.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών που θα θεραπεύσει τα τραύματα της κοινωνίας απο την πολυετή κρίση και θα απελευθερώσει τη δημιουργική ενέργεια του Έλληνα και τη διαθεσή του για ανάληψη ρίσκου.

Η συνεχής βελτίωση της ψυχολογίας του Μέσου νοικοκυριού και του Μικρομεσαίου επιχειρηματία θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης και μείωση του δανειακού φορτίου της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βγεί η Ελλάδα απο την κρίση με εργαλεία του παρελθόντος. Χρειάζεται χρηματοοικονομική εφευρετικότητα. Μία Ελληνική Wall Street, νέες τράπεζες και ένα θεσμικό όχημα ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτήσει και θα αναδιαρθρώσει τα συσσωρευμένα χρέη. Αυτή είναι η δουλειά που θα πρέπει να συντονίσει ο οικονομικός θεραπευτής.

Ι. Πατρικάκης

twitter @patrikakis

Comments are closed.